Designing for the high life

Approached by her clients with a block of land which they believed was perfect to build their family home on – located high on the east side of a mountain backdrop in Bardon, and capturing stunning views of the city and natural bushland – Nives Robinson from IRP Architects took the challenge to new heights.

IRP Architects home facade by nightThe clients brief to IRP Architects was to design a two storey home as high as possible within council height restrictions, to maximise the aspect, light, and ventilation. The cut of the steep block influenced the decision to locate garaging and entry on the ground level along the west, allowing all living and bedroom areas to enjoy the superb aspect.

The main living and master suite are situated on the upper level, with additional bedrooms, media and poolside entertaining on the ground level. Strategic bites out of the eastern length of the home provided opportunities to enjoy extensive verandah spaces and both city and bush views from each room.

“The huge picture window in the open lounge, dining area certainly makes a statement as it frames the city and the treetops,” said the happy clients of their new home. “Nives was an amazing and inspirational professional who really took on board the brief that we gave to her. She worked tirelessly with her team to ensure that the design captured the views from all rooms of the home.”

That specialist team also included Perry and Ryan Anderson from Fixed Constructions, who was in charge of the construction. “Perry and Ryan and their team were exceptional to work with,” says the homeowners. “No problem was too hard for them to solve. They kept open communication with us at all times and ensured quality control with all of the subcontracted packages, from the steel to things like the tiling and pebblecrete.”

Related article: Reasons why we love timber flooring

The kitchen by Imperial Kitchens is a stunning centrepiece to the home, with its chic Stature Venato SmartStone island bench and sleek Shadowline construction drawers in Superior Ultra White Glaze.

A pantry features Caesarstone surfaces in Osprey, while a Louvre seat, kitchen bench, desktop and fireplace top in 2pac polyurethane 305 satin wide lamination all complete the coordinated, contemporary look. The black rustic sliding barn door to the pantry adds some warmth and charm and is one of the home owner’s favourite features in the space.

Flooring throughout is a contrast between timber and tile, with natural Bamboo floorboards juxtaposed against the 60×60 Lappato tiles, sourced from and installed by The Tile Mob. Subtle contrast has also been used in the tile flooring – grey tiles were chosen for downstairs, with a grey marble finish tile around the Mr Stoves fireplace. Upstairs, pure white Lappato features, along with a gorgeous gold marble finish used in the master ensuite.

Outside, a sleek roofline compliments the clients’ request for an elegant home, with simple, clean lines and a neutral palette which allows the outlook to shine. The shape of the eastern boundary and sudden drop in the landform lend to the distinctive articulation with struts supporting cantilevered verandahs.

The home is a testament to the expertise of the architectural, structural engineering and construction teams, and acknowledges the faith, clear vision and dedication of the clients throughout the design and construction process. “It feels like we wake up every morning in a holiday home,” said the proud homeowners. “This home is very open, bright and breezy, like a luxury treehouse.”

IRP Architects back of home

IRP Architects kitchen space

dining fireplace

IRP Architects kitchen

IRP Architects loungeroom

IRP Architects stair feature